Merin #joululaulubingo

HKMS000005_000003da.jpg
Joulu sotasairaalassa. Potilas radion ääressä.
Kuvaaja: Väinö Kannisto, 1941
Helsingin kaupunginmuseo

Innostuin aikoinaan Kari Korolaisen (2012) väitöstutkimuksesta, jossa tarkasteltiin koristelua folkloristiikan näkökulmasta. Keskustelut seminaarissa herättivät ajatuksia koristelun käytännöistä. Että milloin ne jouluvalot voi jo laittaa ikkunaan ja koska ne pitää ottaa pois. Onko kummaa pitää pääsiäispupua telkkaripöydällä koko vuoden? Miten koristelun rituaalit muotoutuvat?

Itseäni kiinnostavat erilaiset äänimaisemaan liittyvät sesongit, kutsun niitä kalendaarisiksi äänimaisemiksi. Nykyinen akatemiahankkeemme (Kuuntelun kulttuurit, medioidut äänet ja rakennetut tilatACMESOCS) on kiinnostunut kaupungeissa soivasta taustamusiikista. Mikäpä olisi kalendaarisempaa kuin joulumusiikki kauppakeskuksessa?

Joululaulujen käyttö taustamusiikkina on selkeän kalendaarista: sesongin käytännöksi on näemmä viime vuosina muotoutunut ”ei ennen Pyhäinpäivää tai Black Fridayta” ja ”hiipuu siinä välipäivinä”. 

Koska sesonki nyt auttamatta alkaa lähipäivinä, ajatuksenani on pitää joukkoistettua joululaulubingoa, eräänlaista musiikillista joulumusiikkikalenteria. Mikä oikeasti soi ja missä?

Tapani toimia:

  1. Bongaan joka päivä välipäiviin asti vähintään yhden joululaulun kaupungilta. 
  2. “Shazammaan” sen (eli käytän äänitteentunnistussovellusta jos mahdollista eli jos kyse on äänitteestä ) ja kirjaan ylös kuuntelupaikan.
  3. Postaan tiedot tänne blogiini päivittäin.

Jos haluat osallistua bingoon ja auttaa minua, tee näin kun törmäät joululauluun:

  1. Tunnista kappale (käytä apuna Shazam tai SoundHound -sovellusta jos mahdollista) ja kirjaa ylös kuuntelupaikka.
  2. Lähetä tiedot minulle: osoitteeseen meri.kyto@gmail.com 
  • tai tämän postauksen alle kommenttina
  • tai risuaidalla #joululaulubingo Twitteriin 
  • tai Messengerissä 

Kuvakaappaus äänitteentunnistussovelluksen paljastamista albumitiedoista olisi plussaa! Tässä kuvaesimerkki Shazamistä kaapattuna:

IMG_1371.jpg

Lisään sitten lähettämäsi tiedot kalenteriin (nimimerkillä halutessasi) ja päivän postaukseen tänne sivuille merikyto.net.

Olen asettanut tavoitteeksi bongata mahdollisimman monta eri kappaletta (saa nähdä miten tämä toteutuu ja ovatko soittolistakeijut suotuisia). Referenssinä pidän kahta nuottijulkaisukokonaisuutta, ”Kultaista joululaulukirjaa” (suomalaista joulumusiikkimakua ja -perinnettä) sekä ”Popular Christmas sheet music 1980–2017” ja ”100 most beautiful Christmas songs: easy piano” (yhdysvaltalaista joulumusiikkimakua ja -perinnettä). Näissä julkaisuissa olevista kappaleista minulla on mittava 400:n kappaleen excel-tiedosto, johon kirjaan löydökset ja raportoin sitten kumpi lista on johdolla.

Joulumusiikkia on tutkittu toki aikaisemmin (mm. Jarman-Ivens 2008), mutta ei vielä paljoakaan osana musiikkikulttuuria Suomessa, eikä varsinkaan kaupunkitilan näkökulmasta. Pyrin nyt korjaamaan tilannetta, jos tämä joukkoistettu bingo jotenkin onnistuu.

 

Viitteet

Jarman-Ivens, Freya 2008. The musical underbelly of Christmas. In Christmas, Ideology, and Popular Culture, ed. Sheila Whiteley. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Korolainen, Kari 2012. Koristelun kuvailu. Kategorisoinnin analyysi. Dissertations in Education, Humanities, and Theology 32. Joensuu: University of Eastern Finland.

 

3 thoughts on “Merin #joululaulubingo”

Leave a comment